Bazylia Horapha (taj. โหระพา horapha; wiet. húng quế; ang. Thai basil, bazylia tajska) - jeden z kultywarów bazylii [1] (Ocimum basilicum), o anyżkowym aromacie, stosowany jako przyprawa w kuchni tajskiej i wietnamskiej. Stanowi częsty dodatek tajskiego czerwonego i zielonego curry. W Wietnamie surowe liście podaje się jako dodatek do zupy phở.
Pomimo potocznej nazwy "bazylia tajska", horapha nie jest jedynÄ… odmianÄ… bazylii używanÄ… w kuchni krajów Azji PoÅ‚udniowo-Wschodniej. Równie popularna jest à¸à¸°à¹€à¸žà¸£à¸² kraphao - odmiana bazylii azjatyckiej (tulsi, ang. holy basil) o aromacie goździkowym[2]. Nieco rzadsza jest odmiana o nucie cytrynowej, zwana à¹à¸¡à¸‡à¸¥à¸±à¸ maenglak.